Stručni seminar dopunskog obrazovanja i obnove znanja markacista i markacista voditelja, članova planinarskih društava s područja središnje Hrvatske

Dana 11. ožujka 2023. u prostorijama planinarske kuće „Zvonimir Plevnik“ na Kalvariji kod Karlovca, sudjelovali smo na Stručnom seminaru dopunskog obrazovanja i obnove znanja markacista i markacista voditelja, članova planinarskih društava s područja središnje Hrvatske. Stručni seminar održala je Komisija za planinarske putove Hrvatskog planinarskog saveza u suradnji s planinarskim društvom „PD Dubovac“ iz Karlovca, kao suorganizatorom.

Kroz popratne grafičke prikaze dobili smo informacije o zadacima markacista u provedbi strategije hrvatskog planinarstva, označavanju putova prema Knjizi standarda signalizacije na planinarskim putovima HPS-a, načinima obavještavanja Komisije o djelatnostima planinarskih udruga na održavanju planinarskih putova, postupku licenciranja markacista, organizaciji rada Komisije, podjeli planinarskih područja i povjerenicima za pojedino područje, kao i projektu Sigurna i održiva planinarska infrastruktura koji HPS provodi u suradnji Ministarstvom turizma i sporta, koji uporište ima u radu markacista planinarskih udruga HPS-a.

Na praktičnom dijelu tečaja izvedena je demonstracija uređenja križanja planinarskih putova, korištenjem osnovnih i dodatnih planinarskih oznaka te planinarskih putokaznih ploča.

Tijekom seminara razmjenjivala su se iskustva s terena, iznosila zapažanja na izložene teme i pokaznu vježbu. U dobrom društvu dobili smo nove informacije, proširili znanje i dogovorili nastavak još kvalitetnije međusobne suradnje.

Sve pohvale voditelju, predavačima i  suorganizatoru domaćinu.