Planinarski izlet na Ćićariju – vrh Žbevnica (1014 m) i Špičasti vrh (957m)

Na zapadnom dijelu Ćićarije nalazi se greben Žbevnica na kojem se ističu tri vrha, Žbevnica (1014 m), Špičasti vrh (957m), te vrh Progan (931m).

Vrh Žbevnica je naš najzapadniji tisućnjak dok je Špičasti vrh najzapadniji vrh prema Sloveniji. Vrh Žbevnica odlikuje se pristupačnošću i neodoljivim prekrasnim vidicima na Ćićariju, Učku, i cijeli istarski poluotok, a za dobre vidljivosti i na Alpe u Sloveniji i Dolomite u Italiji.

PLAN IZLETA : 

 Polazak iz Samobora u 6 sati. Vozimo se prema Buzetu uz usputno zaustavljanje na kavu. Hodanje započinjemo na prijevoju ceste Brest – Trstenik te se penjemo u  početku kroz šumu a zatim stazom preko prekrasnih travnatih pašnjaka dolazimo na vrh Žbevnica. Nakon vrha Žbevnica nastavljamo prema Špičastom vrhu s kojega se dijelom vraćamo istom stazom i spuštamo prema Planinarskoj kući Žbevnica gdje ćemo se okrijepiti i odmoriti. Nakon odmora slijedi spuštanje prema selu Brest.

 VRIJEME I MJESTO POLASKA :

 Nedjelja 9.7.2023. u 6:00 sati s parkinga ispred  Scout Irish Puba, J. Komparea 5, Samobor

 TEŽINA STAZE : 

 Staza nije tehnički zahtjevna, kondicijski srednje zahtjevna. Dužina staze je cca 9 km a predviđeno vrijeme hodanja uz  pauze je oko 6 sati (ovisi o veličini planinarske grupe).

 OPREMA: Osnovna planinarska u skladu s vremenskim prilikama.

 PREHRANA i TEKUĆINA: Iz ruksaka.  Ukoliko bude interesa moguć je ručak u Buzetu.

 OBAVEZNI DOKUMENTI:  Osobna iskaznica, zdravstvena iskaznica, planinarska iskaznica,  HPO

 TROŠKOVI IZLETA: 

 Zajednički: troškovi goriva i cestarina

 INFORMACIJE I PRIJAVE: Nataša, 099 755 1898

Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa organizatora izleta. Organizator izleta ima pravo izmjene programa izleta prema objektivnim okolnostima na terenu. U slučaju lošeg vremena izlet se odgađa uz prethodnu obavijest prijavljenima.