Preporuke HPS-a za sigurno i ugodno planinarenje

Kako bi planinarenje bilo sigurno i ugodno, za svaki odlazak u planinu potrebno je kvalitetno se pripremiti i opremiti te primjenjivati osnovna planinarska pravila. U cilju sigurnosti na početku ljeta podsjećamo sve planinare i posjetitelje planina na pravila koja su primjenjiva za sve odlaske u planine:
    1. Prije polaska dobro isplanirajte svoj boravak i kretanje u planini. Proučite zemljovide i zapise u planinarskim vodičima te odaberite izlet ili turu koja odgovara vašim željama i mogućnostima.
    2. Upoznajte se s vremenskom prognozom i stanjem na terenu te prilagodite izlet prema meteorološkim uvjetima i okolnostima.
    3. Za planinarenje koristite čvrste planinarske cipele i prikladnu odjeću. Odaberite odjeću i opremu prilagođenu očekivanim uvjetima na izletu ili turi. Ponesite napunjen mobitel i opremu za zaštitu od nevremena. U ruksaku uvijek sa sobom nosite komplet prve pomoći.
    4. Za kretanje koristite markirane i sigurne planinarske putove. Dok hodate gledajte put ispred sebe, izbjegavajte radnje „u hodu“ i ne žurite. Tijekom kretanja vodite računa o orijentaciji i satnici.
    5. Izbjegavajte improvizacije i adrenalinske izazove, osobito one kod kojih postoje povećani rizici (približavanje rubovima stijena i provalija, penjanje bez osiguranja, nesigurne sajle i klinovi i sl.)
    6. U ljetnim mjesecima glavnu otežavajuću okolnost za planinarenje predstavljaju sunce i vrućina pa se treba suzdržavati od dugotrajnog hodanja po otvorenim terenima i od izlaganja suncu u vrijeme najveće žege. Glavu i zatiljak zaštite kapom ili drugim odgovarajućim pokrivalom za glavu.
    7. Ponesite sa sobom dovoljnu količinu vode i koristite ju na optimalan način.
    8. Pružite svojem tijelu dovoljno odmora. Planirate li noćenje u planinarskom domu ili kući javite se pravovremeno domaćinu i s njime dogovorite svoj boravak u objektu.
    9. Ako predosjećate opasnost, ne srljajte u nju već se zaštitite i suzdržite od izlaganja nevoljama. Forsiranjem se ne može ostvariti zadovoljstvo, koje je glavni cilj svakog izleta.

10. Na zahtjevne ture se nikad ne upućujte sami jer u slučaju nevolje ili nesreće neće vam nitko moći pružiti pomoć. Planinarenje je društvena aktivnost u kojoj posebno dolaze do izražaja vrijednosti zajedništva i altruizma.

11. Priključite se organiziranim izletima i turama koje vode planinarski vodiči u okviru svoje osposobljenosti. Poštujte i primjenjujte upute i preporuke planinarskih vodiča.

12. Za proširivanje planinarskih znanja i vještina potražite savjete i poduku od iskusnijih planinara. Znanja i vještine za sigurno planinarenje najbolje se stječu i razvijaju pohađanjem planinarskih škola koje se provode po programima Hrvatskog planinarskog saveza, uvježbavanjem i primjenom osobnih iskustava te učenjem iz planinarskih priručnika i drugih pouzdanih izvora.

Želimo vam siguran i ugodan planinarski korak!

Izvor: https://www.hps.hr/vijesti/14186/preporuke-za-sigurno-i-ugodno-planinarenje/