Izlet na Klek (1181 m) i Klečice (1062 m) u subotu 15.05.2021.

Umjesto izleta na Golicu u Sloveniju koji je prema planu izleta za 2021. trebao biti vikend 15.-16.5, u subotu 15. svibnja Barbara i Nana vode izlet na Klek i Klečice.

Klek je kolijevka hrvatskog planinarstva i alpinizma.

Iznad ogulinske kotline u sklopu planine Velika Kapela dominira masivna stijena čudesnog oblika i zastrašujuće ljepote – Klek visok 1182 m.

Izgled Kleka je različit sa raznih strana gledanja i ima oblik velikog diva koji spava na leđima, pa je i u narodnim pjesmama opjevan kao Kraljević Marko koji je tu legao da spava. Glavna 200 metara visoka stijena podsjeća na glavu diva, dok Klečice izgledaju kao njegova stopala. Na Kleku je izgrađen planinarski dom na visini od 1000 metara iznad mora.

Za vrijeme dobre vidljivosti s vrha Kleka može se vidjeti Zagreb udaljen oko 100 kilometara.

Johannes Frishauf, profesor matematike iz Graza, oduševljen ljepotom Kleka potaknuo je osnivanje Hrvatskog planinarskog društva (HPD) 1874. godine. U spomen na početak organiziranog planinarstva u Hrvatskoj slika Kleka se nalazi u znaku Hrvatskog planinarskog saveza. Stijene Kleka bile su prva penjačka škola i na njima je održan veliki broj natjecanja u penjanju.

Prema narodnim pričama, na Kleku se nalazi carstvo vještica, koje su postale simbolom Kleka i Ogulina i u čitavoj Hrvatskoj nema vrha za koji je vezano toliko narodnih priča.

Plan izleta:

15.5., subota

Okupljanje u Samoboru ispred PK Scout, Josipa Komparea 5, do 7:30 sati.

7:30 krećemo za Ogulin (323 m).

U Ogulinu je planiran obilazak Zavičajnog muzeja koji u svom postavu ima alpinističku zbirku.

Alpinistička zbirka postavljena je 1984. godine i nalazi se u dvije prostorije na 2. katu Muzeja. Ova zbirka, u čijem su formiranju sudjelovali Hrvatski planinarski savez i Planinarsko društvo Sveučilišta Velebit, sadrži originalne dokumente, fotografije, knjige, časopise i predmete (ali i mnoštvo preslika) vezane uz planinarstvo i alpinizam, te početke alpinizma u Hrvatskoj.

U većoj prostoriji prikazan je povijesni razvoj alpinizma u Hrvatskoj, dok druga, manja prostorija tematizira novije uspjehe hrvatskih alpinista i uspone na vrhove iznad 8 000 metara NV. Originalni postav ove zbirke postupno se proširivao novijom građom, a velik doprinos njenom razvoju dali su i ogulinski alpinisti i članovi Sportskog penjačkog kluba Ogulin donacijom nekih od izložaka.

Nakon obilaska muzeja ( cca 30 min.) autima odlazimo u selo Bjelsko (625 m). Bjelsko je udaljeno od Ogulina desetak kilometara.

Iz sela Bjelsko kreće uspon na Klek. Uspon je razmjerno strm, ali je relativno kratak. Nakon 50′ uspona kroz šumu stiže se do planinarskog doma Klek (1000 m) pod vršnom stijenom. Uspon od doma na sam vrh (1181 m) traje 30′, a na usponu se treba mjestimično koristiti i rukama (postavljene su sajle za osiguranje). S vrha se pružaju lijepi vidici prema Ogulinu i jezeru Sabljacima, Bjelolasici, Risnjaku, Bijelim stijenama, za lijepog vremena čak i do slovenskih Alpi. Pogled posebno privlače slikovite stijene Klečice. S vrha se spuštamo istim putem odnosno nastavljamo prema Klečicama (1062 m).

Bjelsko – pl. dom Klek – vrh Klek – Klečice (1.50 h)

Klečice – pl. dom Klek – Bjelsko (1.20 h)

Povratak za Samobor

 

Hrana i piće iz ruksaka prema vlastitim potrebama.

Planinarski dom Klek opskrbljen je pićem, po dogovoru i jelom.

Planinarska tura je lagana, bez potrebe nošenja velikih ruksaka.

Prehrana: iz ruksaka.

Troškovi izleta (zajednički): troškovi goriva za prijevoz i cestarina.

 

POPIS POTREBNE I KORISNE OPREME:

RUKSAK MANJI ZA HODANJE (za svu opremu)

GOJZERICE

ŠTAPOVI ZA HODANJE

HLAČE ZA HODANJE (mogu i kratke hlače- ovisno o vremenu)

MAJICE ZA HODANJE

WINDSTOPER ILI JAKNA (KABANICA)

ČARAPE ZA HODANJE

KAPA ŠILTERICA / MARAMA ZA GLAVU/ BUFF

BATERIJSKA SVJETILJKA (po mogućnosti čeona)

PRIRUČNA PRVA POMOĆ (flasteri, tablete i sl.)

MOBITEL, FOTIĆ

PLANINARSKA OBILAZNICA

SUNČANE NAOČALE, KREMA ZA ZAŠTITU OD SUNCA

OSOBNA ISKAZNICA, ZDRAVSTVENA ISKAZNICA, VOZAČKA DOZVOLA

TEKUĆINA I HRANA ZA TIJEKOM HODANJA

ČOKOLADICE, VOĆE I SL.

DOBRA VOLJA

Sve dodatne informacije i prijave za izlet

Barbara 091 235 3167

Nana 098 984 3191

U slučaju lošeg vremena izlet će biti otkazan uz prethodnu obavijest prijavljenima.

SVI SUDIONICI IZLETA DUŽNI SU SE PRIDRŽAVATI NAPUTAKA I EPIDEMIOLOŠKIH PREPORUKA HRVATSKOG ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVSTVO KOJE PROPISUJU OSIGURANJE OPĆIH I POSEBNIH HIGIJENSKIH I SIGURNOSNIH UVJETA U SVEZI COVID-19, A DOSTUPNE SU NA POVEZNICI
https://www.hzjz.hr/

Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da prihvaća ovaj program, da izletu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča.

Predstavnik organizatora – vodič zadržava pravo izmjene programa izleta u slučaju nepredviđenih okolnosti i obzirom na objektivne okolnosti na terenu.