Izlet Srednji Velebit 6. i 7.9. 2014.

IZLET NA SREDNJI  VELEBIT

 

cjelodnevno planinarenje

 

subota 06.09.2014.  nedjelja 07.09.2014.

 

Cijena prijevoza  (prijevoz osobni automobili na bazi 4 putnika) cca 100,00 kn

 

Spavanje: 75 kn u domu Crvenog križa u Baškim Oštarijama (nove sobe, wc-tuš)-korištenje roštilja i kuhinje

 

Hrana i voda: iz ruksaka- večera roštilj po dogovoru

 

Oprema: štapovi, gojzerice, 2 para čarapa, lagane šlape po želji, rezervne hlače, kratke hlače, rezervna odjeća, pribor za jelo (tanjur i lončić), kapa za sunce, marama za vjetar, vjetrovka s kapuljačom, svjetiljka, vreća za spavanje, pribor za prvu pomoć, krema za sunčanje, ručnik, pribor za higijenu,

 

Dinamički plan izleta:

 

06.09. Subota – polazak osobni autima u 7.00 hiz Samobora  dolazak 10.00 h u Baške Oštarije, smještaj i u 11.00 h polazak . Pokraj Ljubičkog brda prema Metli (1288 m) HPO i u povratku preko Filipovog kuka na  Ljubičko brdo (1320 m) HPO.

 

07.09. Nedelja-polazak u pješke  9.00 h  prema Kizi (1274 m) HPO –u povratku svraćamo kod Prpe i posjet  Kubusu , pa u Baške Oštarije po aute. (ovisno o vremenu i po dogovoru povratak preko Badnja , preko Kubusa do Prpe)

 

Vrh Metla je istaknuti vrh na ličkom rubu vršnog djela Velebita, iznad Jadovana. Vrh je travnat, a na njemu je oštećeni travnati stup. Svrha se lijepo vidi strmi Oštri Kozjak i veliki dio Like oko Gospića. Kutija sa žigom smještena je malo prije stupa.

 

Ljubičko brdo uzdiže se povrh izvora potoka Ljubice, zatvarajući sa sjeverne strane oštarijsko polje. Niže padine obrasle su šumom do polovine visine, a iznad toga je travnati pojas, dok se na sjeverozapadnom djelu brda nalaze slikovite okomite stijene (medvjeđi kuk, Božin kuk, i Kuk od Karline plane). Vrh je travnat, a na njemu je jednostavan drveni križ. Žig je na markatnoj stijeni 200 m prije vrha. Zahvaljujući položaju, s vrha se otvara širok vidik, koji istodobno obuhvaća vrhove južnog velebita, more,Liku, Dabarske kukove i oštarijsko polje.

 

Kiza je vapnenački greben u kojem se isprepleću brojni okomiti kukovi različitih oblika. Greben je dugačak oko 2km a ne njemu je nekoliko istaknutih kukova (Žuti kuk, Vranji kuk, Grabar…) dobra vidljivost od Kubusa na Oštarijskim vratima. Žig Kize nije na vrhu, nego na stijeni uz rub vršne livade, odakle je lijepi vidik.

 

Podaci uzeti iz Planinarskog vodiča po Hrvatskoj, od Alana Čaplara.

 

Prijave do 02.09.2014. Mući na broj 098 583 891