Međunarodni dan planina

IMG502

Opća skupština Ujedinjenih Naroda proglasila je 2003. godine 11. prosinca Međunarodnim danom planina, nakon što je Međunarodna godina planina, koju je UN proglasio 2002., ukazala na potrebu stalnog osvješćivanja golemog značenja planina i održivog razvoja njihova okoliša za očuvanje kvalitetnog života stanovništva.

Planine su od neprocjenjive važnosti za život. Planine opskrbljuju sa 70 posto cjelokupne pitke vode, one su dom za  25 posto biljnih i životinjskih vrsta, ali isvakom desetom stanovniku planete.

Ovogodišnji Međunarodni dan planina posvećen je temi „Planine – Ključ održive budućnosti”. Cilj je istaknuti važnost planina u održivom ekonomskom razvoju, iskorijenjivanju siromaštva i smanjivanja ugljičnog dioksida u atmosferu. Stanovništvo planina je među najsiromašnijim na cijeloj planeti, a njihov okoliš je zbog dramatičnih klimatskih promjena, topljenja ledenjaka, erozije tla i poplava sve ugroženiji, čime je i njihov život u planinama sve teži i nesigurniji.

FAO (Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda) bila je zadužena za koordinaciju Međunarodne godine planina, a određena je i kao vodeća agencija za obilježavanje Međunarodnog dana planina.

U ovogodišnjoj poruci povodom Međunarodnog dana planina FAO navodi :“Vjerujemo da će pokretanje ove teme pomoći u podizanju svijesti o tome kako nove prilike mogu donijeti korist stanovnicima kako planinskih tako i drugih predjela, a da se pri tome ne naruše postojeći planinski društveni i ekološki sistemi“.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)