Koretići

SCOUTSKO-PLANINARSKI CENTAR KORETIĆI nalazi se na prijelazu iz Samoborskog u Žumberačko gorje, u kotlini potoka Bregana, u blizini zaseoka Koretići. Objekti centra se nalaze neposredno uz makadamsku cestu koja iz Koretića vodi prema Noršić Selu, na nadmorskoj visini 360 m. Centrom upravlja Savez Scouta Samobor, dok su Planinarski klub „Scout“ i članovi kluba glavni nositelji upravljanja.

SCOUTSKO-PLANINARSKI CENTAR KORETIĆI sastoji se od više objekata u čijem je sastavu i planinarska kuća „Scout“. U objektu sa spavaonicama ima 38 kreveta u 6 soba. Kreveti su na kat s madracima, dekama i krevetninama. Sanitarni čvor se nalazi u posebnom objektu. U drugom objektu su kuhinja i blagavaonica. Centar je opskrbljen pićem i osnovnim namirnicama, te posuđem za pripremu hrane. Iz uređenog izvora koristimo pitku vodu, a nalazi se u neposrednoj blizini planinarske kuće.

Planinarska kuća „Scout“ otvorena je vikendom, a po dogovoru i druge dane u tjednu. Zimi je poželjno najaviti se, jer tada nisu redovita dežurstva. Centar nema stalnog domara, već se u dežurstvima izmjenjuju članovi PK „Scout“

Od pl. kuće „Scout“ može se obići nekoliko zanimljivih lokacija i vrhova. U prvom redu to su: stara „Tuščak gradina“ 585m(KT hrv. pl. obilaznice) iznad sela Kravljak(1.30 sati hoda), te vrh Noršićka Plešivica 721 m iznad Noršić Sela (1.15 sati hoda). Postoje brojne neoznačene staze koje preko raznih grebena vode do lokalnih sela i pružaju nezaboravne vidike. U blizini pl. kuće „Scout“ nalazi se i žumberačko Eko selo (25 min hoda). Svakako treba spomenuti i blizinu arheološkog nalazišta kod sela Budinjak (oko 2 sata hoda), a isto tako pl. kuća „Scout“ je odlična ishodišna točka za pješačenje po Žumberačkoj gori.

Ako odlučite posjetiti našu pl. kuću i neke od navedenih lokacija bit će nam drago da nam se javite kako bi vam pomogli detaljnijim informacijama.

Planinarska kuća „Scout“ je renovirana u nekoliko navrata nesebičnim radom i zalaganjem članova PK „Scout“. Posebno želimo zahvaliti g. Peri Boškoviću, „glavnom majstoru“ kako u izradi izvora, tako i na uređenju unutrašnjosti objekta te na rekonstrukciji krovišta.

Svojim znanjem, iskustvom , radom i neiscrpnim entuzijazmom sve nas je zadužio, te su pod njegovim vodstvom u svim radnim akcijama svoj doprinos dali članovi PK „Scout“.

SCOUTSKO-PLANINARSKI CENTAR KORETIĆI nekad
SCOUTSKO-PLANINARSKI CENTAR KORETIĆI danas